28 Haziran 2010 Pazartesi

The Man from Earth - Dünyalı


Merhabalar!!
geçen günlerde izlediğim bir film hakkında yazacağım(tavsiyesi için arkadaşım Umur'a tşk etmeyi borç bilirim), önce wikipedia'dan alıntı özetini geçeyim;
Üniversitede başarılı bir tarih profesörü olan John Oldman (David Lee Smith) ortada hiçbir neden yokken aniden istifa edip gitmeye hazırlanırken, veda etmek için evine gelen meslektaşları ondan bir açıklama yapmasını isterler. Önceleri suskun kalan Oldman hikâyesini anlatmaya başladığında herkesi şoke eder. Anlattığına göre profesör Oldman 14.000 yaşındadır ve bir Cro-Magnon adamı olarak mağarada başlayan yaşamı bugüne kadar süregelmiştir ve bu süre zarfında hiç yaşlanmamıştır. Bulunduğu çevrede yaşlanmadığının farkedilmemesi için de sürekli olarak yer değiştirmesi gerekmektedir. Gece boyunca anlattığı bu hikâyeye meslektaşları inanmazlar ve hikâyesini çürütmek için de sürekli sorular sorarlar, ancak bunu da başaramazlar.
200.000 $ bütçeli bir film çünkü bir oda içinde geçiyor, (biraz da tiyatro havası oluyor bu yüzden) ve aksiyon sahnesi yok.
Bu film beni zaman kavramı hakkında düşünmeye itti, filmin anahtar kelimesi bu zaten. Yaşlandıkça saniye, saat hatta günlerin çok önemi kalmaz yıl-bazlı konuşmaya başlarız. Bunu kendi konuşmalarımda da farkediyorum, bir kaç yıl öncesine kadar spesifik olarak 3. sınıf, 7. sınıfın 2. dönemi derken, artık o yılların hepsi, toptan "ilkokul yılları", bazı anılar gittikçe soluyor sadece seni en çok mutlu eden veya en çok üzen şeyleri hatırlıyorsun. Filmin bir yerinde Edith tongaya düşürmek için "John 1292 yılında neredeydin, ne yapıyordun?" diye soruyor, John "sen geçen sene bu gün ne yapıyordun?" diye cevap veriyor. Bizim yıl kavramımız, John'un 100 hatta belki 1000 yılına denk geliyor, burada da rölativite kavramı işin içine giriyor. Einstein'ın dediği gibi "bir sobanın üstünde geçirilen 1 sn. 1 yıl gibi, güzel bir kadının yanında geçirilen 1 yıl 1 sn. gibi geçer" tabi burada küçük bir nüans farkı da var ki, o zamanın ne kadar güzel geçirilmesiyle alakalı. Bu da ayrı bir şey karıştırmayayım en iyisi =)
İşin özeti izlemenizi tavsiye ederim, farklı bir bakış açısı kazanacağınıza inanıyorum, bizim 'tarz'ımızda yaşamayan insanlar gözünden görmekte güçlük çekeriz dünyayı, ama 'Dünyalı' John bize bunu mükemmel bir anlatımla, tarihi akış içinde öğretiyor...

2 yorum:

  1. Filmi beğendiğine sevindim. Üstelik ilkokul yılları konusuna da katılıyorum güzel tespit, tabi güzel kadın konusuna da.

    YanıtlaSil